Rumah Mampu Milik Johor deposit hanya RM 1

yayasan-sultan-ibrahim

Johor Bahru: Mereka yang berminat dengan program rumah pertama Johor boleh memiliki rumah mereka dengan wang deposit serendah RM 1. Skim ini adalah hasil kerjasama Yayasan Sultan Ibrahim dengan Bank Rakyat Malaysia dengan tujuan untuk membantu gologan berpedapatan rendah Johor untuk memiliki rumah sendiri. Menurut Pengarah Urusan dan Presiden Bank Rakyat, Datuk Mustafha Abd. Razak, Skim ini adalah yang pertama dibuat di Malaysia dan mungkin akan dilancarkan di negeri yang lain. Skim ini juga menawarkan pinjaman seratus peratus kepada mereka yang layak meminjam.

Rumah mampu milik Johor akan diberi keutamaan kepada golongan yang berpendapatan rendah dan gologan pembeli rumah pertama ataupun pejawat awam ataupun swasta di negeri Johor. Keyakan terakhir akan ditentukan oleh Kerajaan Negeri. Rumah mampu milik yang dibina diangarkan akan dijual dengan nilai kurang dari RM 100,000. Peruntukan sebanyak RM 500 juta akan digunakan untuk membina sebanyak 6,000 buah unit rumah mampu milik. Mereya yang layak akan mendapat pinjaman dengan deposit  RM1. Skim Rumah Mampu Milik Johor dijangka akan bermula pada bulan April

12799283_596475517182418_3499064640229172104_n

Pengumuman ini dibuat pada majlis perlancaran bangunan Menara Bank Rakyat yang disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar bersemperna dengan Hari Keputeraan Sultan Johor. Sultan Ibrahim juga telah mengurniakan duit yang berjumlah RM 500 juta kepada Yayasan Sulta Ibrahim untuk  skim rumah mampu milik di Johor pada majlis tersebut.

Pembinaan Menara Bank Rakyat di Johor yang bernilai RM 460 juta dijangka siap pada tahun 2019 dengan pejabat setinggi 37 tingkat dan seluas 550,000 kaki persegi. Disamping itu, Menara Bank Rakyat yang terletak di Jalan Trus-Jalan Gereja dijangka memberi perluang pekerjaan and membawa pelaburan asing dari luar negara ke Johor.