Permohonan SPA

Permohonan baru melalui Portal SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) dapat dilakukan dengan ringkas dan senang mengikut kriteria penting laman sesawang SPA bagi mereka yang mahu membuat permohonan secara teratur dalam pencarian pekerjaan di Sektor Awam Malaysia. Permohonan secara atas talian kepada lepasan pelajar mengikut tahap kelulusan akademik mereka adalah penting dan dikira sebagai pendaftaran (Pendaftaran Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam) mereka ketika semakan dan temu duga. Semua pemohon yang membuat pendaftaran secara atas talian dalam portal SPA akan didaftarkan dengan betul ke jawatan kosong yang dimohon dan perlu merangkumi lepasan akademik mereka iaitu SPM, STPM, UEC, dan MATRIK.

Rangka Kerja Bagi Permohonan SPA

 1. Pemohon yang mahu mencari jawatan kosong dalam portal SPA perlu melayari laman sesawang https://putra2.spa.gov.my.
 2. Semua pemohon perlu mendaftar nama dan butiran peribadi dalam borang SPA dengan lengkap dan ia juga memerlukan Daftaran Lama bagi mereka yang telah mengisi borang pendaftaran dengan lengkap dan Daftaran Baru bagi mereka yang baru mengisi borang itu.
 3. Panduan mengisi borang SPA kepada pemohon juga disertakan dalam portal SPA sebagai salah satu sumber asli dalam sistem yang dilampirkan kepada mereka.

Syarat-syarat Dalam Membuat Pendaftaran SPA

 1. Sistem SPA menggalakkan pemohon supaya menjadi lebih celik media dalam membuat pendaftaran permohonan jawatan kosong bagi memudahkan ia disemak sepanjang masa secara atas talian iaitu melalui portal SPA.
 2. Vitae kurikulum tidak digalakkan untuk dihantar melalui sistem portal SPA termasuk sebarang surat menyurat.
 3. Pendaftaran SPA yang telah diisi ke dalam sistem itu mempunyai tamat tempoh selama 5 tahun sahaja bagi memudahkan pemohon mendapat ilmu pengetahuan baru dalam pekerjaan sektor awam di Malaysia.
 4. Proses pengambilan pemohon untuk mendapatkan jawatan kosong yang ditawarkan melalui lampiran portal SPA adalah mengikut Kementerian atau Jabatan yang telah dilaporkan dan mereka akan dipanggil untuk temuduga selepas melepasi tapisan yang ditetapkan oleh Kementerian atau Jabatan tersebut.

Keputusan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Yang Telah Dimaklumkan

 1. Pendaftaran jawatan kosong hanya mempunyai tempoh sah laku 5 tahun dan ia telah dikurangkan ke 1 tahun sahaja.
 2. Pemohon hanya boleh memilih kurang lebih lima belas (15) jawatan tanpa had sahaja mengikut permohonan jawatan yang dilampirkan dalam portal SPA.
 3. Dasar One Step Lower dalam permohonan jawatan juga merangkumi;
 1. Pemohon yang telah dikategorikan sebagai calon dalam mendapatkan jawatan kosong harus mematuhi kriteria lepasan akademik mereka iaitu membuat permohonan mengikut akademik mereka sahaja.
 2. Paras akademik pemohon di peringkat yang sama iaitu STPM, STAM, Ijazah dan Diploma boleh membuat permohonan jawatan di paras sama jawatan kosong yang boleh diisi oleh pemohon.
 3. Jawatan kosong yang dilampirkan dalam portal SPA boleh dibuat permohonan oleh semua calon yang mahu jawatan tersebut dan ia hendaklah setaraf dengan vitae kurikulum yang dipunyai oleh calon tersebut.

Peringatan

 1. Pemohon dengan kriteria yang tidak lengkap mengikut perenggan (a) hingga (c) akan dibatalkan oleh SPA seperti makluman yang tertera dan perlu disemak oleh mereka.
 2. Segala pertanyaan berkaitan jawatan kosong boleh dilihat dan membuat semakan melalui sistem portal SPA (http://aduan.spa.gov.my/aduanv2).
 3. Kelapangan yang ada bagi pemohon dan calon untuk menyemak dan mengemaskini status permohonan mereka melalui portal SPA boleh dibuat supaya dapat informasi baru mengenai maklumat temuduga dan peperiksaan atas usaha portal tersebut yang menjana segalanya menjadi automatik dalam tempoh 24 jam.
 4. Pemohon digalakkan untuk melayari laman rasmi sesawang spa.gov.my bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai jawatan kosong dalam portal SPA.