PKP dilanjutkan untuk 2 minggu hingga 28 April

Menurut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di peruntukan khas pada 10 April 2020 . Tempoh untuk Perintah Pegerakan Kawalan (PKP) akan dilanjutkan 2 minggu dari 15 April hingga ke 28 April. Dibawah PKP , hanya sektor tembahan tertentu dibenarkan beroperasi. Ini termasuk tidak terhad kepada industri angkasa , industri automotif, industi penyelengaraan, kerja terowong, kerja kecemasan ataupun kerja kerja yang tidak disempurnakan akan mendatangkan bahaya.
Perdana Menteri juga memberi pujian dah ucapan terima kasih kepada pejawat baris pertama yang berjasa menjalankan tugas untuk menagangi wabak Covid-19. Semua golongan termasuk golongan Foodpanda, GrabFood juga mendapat pujian dari perdana menteri kerana menghantar makanan kepada orang ramai supaya mereka boleh duduk di rumah.
Menurut Perdana Menteri, Covid-19 di Malaysia terkawal dimana kes positif semakin menurun. Kes kematian di Malaysia adalah amat rendah berbanding dengan negara lain.
Orang ramai juga dinasihatkan oleh Perdana Menteri untuk menjaga kebersihan diri dan mematuhi jarak sosial. Tempoh untuk persekolahan mungkin akan ditangguhkan lebih lama berbanding dengan PKP. Oleh itu Perdana Menteri menyeru Kementerian Pelajaran Malaysian untuk membuat e-learning ataupun home based learning.