BR1M AKAN DITERUSKAN

YAB Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad memaklumkan bahawa Bantuan Rakyat 1Malaysia akan diteruskan dan hanya mereka yang benar – benar layak sahaja akan mendapat bantuan tersebut. Beliau juga memaklumkan bahawa bantuan tersebut perlu dikaji semula supaya golongan yang tidak layak tidak akan mendapat bantuan sepertimana yang telah berlaku sebelum ini.

BR1M juga menurut Tun Mahathir, ia bukanlah merupakan rasuah atau sogokan sebagai menyokong parti politik atau kerajaan sekarang tetapi merupakan salah satu inisiatif bagi membendung masalah sosial di Negara ini.

Ujar Tun Dr Mahathir lagi, rakyat Malaysia tidak perlu bimbang terhadap pemansuhan Cukai Barangan dan Pekhidmatan (GST) kerana Kerajaan masih menjana pendapatan hasil kenaikan harga minyak dunia serta pengurangan perbelanjaan kerajaan.

Malah, beliau turut menjelaskan bahawa kerajaan bersedia memberikan subsidi bahan api kepada rakyat mengikut keperluan seandainya berlaku kekerapan perubahan harga petrol di pasaran yang dilihat boleh mengganggu sektor perniagaan.

Beberapa penarafan antarabangsa sebelum ini menyoal kesediaan kerajaan untuk melaksanakan GST pada kadar sifar memandangkan tiada alternatif lain untuk kerajaan menambah pendapatan.

Ketika Dr Mahathir ditanya tentang status Kuala – Lumpur High Speed Rail Singapura, beliau menegaskan bahawa kontrak – kontrak ini perlu dikaji semula kerana ianya menelan belanja yang tinggi. Begitu juga dengan status Rail Link Pantai Timur, di mana beliau akan menetapkan satu tarikh untuk mengkaji semula projek tersebut. Pakatan Harapan yang telah memenangi Pilihanraya Umum Ke-14 akan mengkaji semula semua projek – projek dengan negara China terutama sekali projek landasan keretapi laju yang menghubungkan bandar dan dijangka siap pada tahun 2026, di mana ia dapat memendekkan masa kepada 90 minit sahaja daripada lima

Projek ECRL-688 km, dahulunya dicanangkan sebagai satu ‘pertukaran permainan‘ dalam landskap pengangkutan Malaysia kerana ia akan mengurangkan masa perjalanan antara pantai timur dan pantai-pantai barat, akan membawa perubahan besar terhadap pengangkutan awam di negara ini.